Zoeken in deze blog

vrijdag 26 juni 2009

Een droom


Ik droom. Over de steiger schrijdt ze naar ons toe, de rug recht en zelfbewust. Haar paarde-staart wipt bij iedere stap omhoog. Zo jong als ze nog is, de lange schort tot op haar enkels geeft haar slanke verschijning een extra accent. Bij ons schip aangekomen vraagt ze ons 'of we nog iets nodig hebben'. Verbaasd over zoveel zorgzaamheid kunnen we niets anders bedenken dan dat we wat brood voor de volgende dag nodig hebben. Ze verdwijnt richting het restaurant en komt even later terug met een dienblad vol met heerlijkheden, een zelfgebakken brood, twee koppen koffie en twee Zweedse broodjes. 'Van het huis' zegt ze, als we behalve het brood ook de rest willen betalen. Het was geen droom, dit overkwam ons nadat we vergeefs de tocht naar Blankaholm en weer terug hadden gemaakt. Het was moeilijk om een plek te vinden die voldeed aan onze wensen: Internet, water en een ligplaats uit de wind. De steiger van het Gränsö slott, vlak bij Västervik is nu niet direct om over naar huis te schrijven en het is ondiep bij het begin van de steiger. Maar het hotel is net klaar en alles blinkt van nieuwigheid. De Engelse tuin om het complex ziet er prachtig uit en de gastenverblijven zijn aparte huisjes met eigen terras. Het hofje tussen de huisjes heeft een zwembad. Naast al dit moois is er het oorspronkelijke slot, dat nu dienst doet als restaurant en conferentie oord. Van het strandje bij het restaurant klinken vrolijke stemmen van kinderen die in het ondiepe water spelen terwijl de ouders, genietend van het mooie weer, op het grasveldje toekijken. Toen we eenmaal aan de steiger vast lagen viel er van alles op zijn plek. Het wachtwoord voor de internetverbinding van het hotel werd zondermeer gegeven. Toen ik in het breakfast-restaurant vroeg of er een supermarkt of een landhandel in de buurt was, vertelde het meisje met de paardestaart dat het helaas ver weg is,'of ze ons misschien met één en ander kon helpen'. Verlekkerd kijkend naar de mooi opgemaakte broodjes in de vitrine, zeg ik dat een beetje garnalen en wat gerookte zalm prima zou zijn. Met de 'ferske potatis', de nieuwe aardappelen en de sla, die we nog hadden zou er een prima diner mee te maken zijn. Na overleg met haar chef stond ze daar met 3-4 ons garnalen en 2 ons gerookte zalm voor onze neuzen, “of dat genoeg was?' 'wel, wis en waarachtig, meer dan genoeg!' De combinatie van koude garnalen, gerookte zalm en de sausjes die we snel in elkaar knutselden, tesamen met warme nieuwe aardappelen en sla deed ons kwispelen van genoegen op de bank in de roef.

Zweeds recept:
±2 ons garnalen
1 ½ ons gerookte zalm
Gekookte nieuwe aardappelen.
Sla.
Voor de roze saus :
1 eetlepel mayonaise
2 eetlepels zure room of créme fraiche
1 halve eetlepel tomatenketchup
scheutje wiskey of cognac
zout en peper
eventueel wat bieslook

voor de witte saus:
1 eetlepel mayonaise
2 eetlepels zure room of créme fraiche
verse dille of een scheutje pernod
citroensap naar smaak
zout en peper naar smaak

Een plek om te onthouden, een droom van een plek.
Niet eerder werden we zo zorgzaam en gastvrij onthaald in Zweden.
Morgen heeft ze vrij.

foto's:
de steiger van het hotel
zo ziet het er uit

Geen opmerkingen: